Австралийски цветни есенции при забременяване, бременност и раждане

Създаването на нов живот – най-великото, тайнствено творение, така бих го нарекла и повечето от вас сигурно ще се съгласят.

Появата на дете е нормално събитие в живота. Бременността не е болест. Осигуряването на щастлива, здрава бременност и раждане са от съществено значение за всяка жена. Психическото състояние на жената и нейното спокойствие и сигурност са от решаващо значение, ако жената иска да роди с лекота, радост и непринуденост.

Породените чувства от факта, че ще става майка и приемането на това събитие, дълбоко скритите очаквания и страхове относно родилния процес, връзката със собственото, променящо се тяло и партньора – отношението на жената, формиращо се от всички тези фактори, повлиява процеса на раждането.

Преди около 30 години австралийският натуропат Иън Уайт, използвайки учението на д-р Едуард Бах, създава серия от 69 вида есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия, които по един мек и хармонизиращ начин могат да подпомогнат психиката и физиката на бременната жена и малкото дете.

Австралийските цветни есенции могат да бъдат едни от най-подходящите средства за лечение и подкрепа на жената в този период от нейния живот. Подходящи са по време на бременността, защото са безопасни за неродения плод и имат хармонизиращ и балансиращ ефект върху майката.

Есенциите се използват с успех при:

 • забременяване за нормализиране на хормоналния баланс, за подпомагане на забременяването; за емоционалните блокове, пречещи на зачеването, и за нормализиране на функцията на яйчниците; за повишаване потентността при мъжете; за отблокиране на нашата собствена творческата енергия, за да участваме в съзидателната сила на творението;
 • за справяне с големите промени, настъпващи по време на бременността и раждането – за справяне със страха; за укрепване на връзката между майката и детето; за следродилни депресии;
 • в процеса на самото раждане;
 • при сутрешно гадене;
 • при кърмене, мастит;
 • при проблеми със съня;
 • за бебето при неговата поява на бял свят.

Ползите от употребата на есенциите започват още с подхода към забременяването и помагат:

 • на двойките да минат през периода на бременността без страх и тревога, в оптимално здраве;
 • на бременната майка да започне да гледа на променящото й се тяло и на растящия в нея организъм с вълнение, а не с безпокойство; да очаква наближаващото раждане с хладнокръвие и спокойствие;
 • на бъдещия татко да върви в крак с промените и да приеме новата си роля без негодувание, “да бъде там, за да подкрепя майката да бъде майка” (Иън Уайт);
 • на по-големите братя и сестри да се справят с ревността и несигурността си.

След като зачеването е вече факт, новината може да бъде приета с голям шок, дори при жени, които отчаяно са се опитвали да заченат. Лечебната есенция Frinch Violet е предназначена за преодоляването на този шок.

Много проучвания са показали, че детето възприема чувствата на родителите от най-ранните етапи на бременността и може да носи тези чувства през целия си живот. Като например, ако бременността е нежелана, но въпреки това продължава. Ако родителите искат детето да е момче или момиче и бебето не е от желания пол, то веднага възприема чувството за отхвърляне. Бебетата със седалищно разположение или преносване отразяват отхвърлянето, като не искат да бъдат родени (Лечение с Австралийски цветни есенции, Иън Уайт, книга II).

Страхът е често срещано чувство по време на бременност. Той също може да е и причина бебето да е застанало седалищно. Ако жената изпитва силен страх, бебето ще го долови. По време на раждането страхът също е проблемен, тъй като води до съкращаване и свиване на много мускули, вкл. и на тазовите, което може да удължи родилния процес.

Бременността може да бъде време, в което жената има по-голяма нужда от общуване с партньора й. За да помогне на мъжете да се справят с всички затруднения в областта на емоционалната комуникация, от голяма полза може да е есенцията Flannel Flower.

По време на бременност доста жени изпитват силна скръб, плачат без да знаят причината.

Бременната жена може да се притеснява, че партньорът й няма да я желае физически, заради промените в тялото, да се притеснява от тези промените. Тук увереността в себе си е особено важно качество по време на бременността и раждането.

Към края на бременността много жени чувстват раздразнителност, поради физически ограничения, породени от състоянието на тялото – чувстват се тромави или огромни, не могат да спят удобно и да се движат свободно. Много от тях са и нетърпеливи да дойде раждането и да се приключи, заради чувството на товар.

След раждането някои жени изпитват притеснение да се върнат към сексуалния си живот, трудно им е да се отпуснат, може да са имали епизиотомия и да се притесняват, че ще изпитат болка по време на секс.

Като цяло бременността е време на промени, както за жената, така и за нейният партньор и засяга всеки аспект от живота им. За щастие природата и Иън Уайт са ни дали Австралийските цветни есенции, които да са в помощ и подкрепа и през този период от житейския ни път, по един безопасен и  хармонизиращ начин подпомагащ психиката и физиката.

Ако статията ви е харесала, ударете един лайк, споделете я с приятели, за да сме полезни на още хора или like👍-нете страницата ми

Бъдете здрави и се обичайте!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!