Древно лечение или медицина на бъдещето

Хилдегард фон Бинген
(1098 г. – 1179 г.)

Парацелз (1493 г. – 1541 г.)

 д-р Едуард Бах (1886г. – 1936 г.)

Иън Уайт 

Цветните есенции имат дълга история и са познати на много култури.  Използвани са за лечение и здраве от дълбока древност. Австралийските аборигени например извличали ползите от цветните есенции, като изяждали цялото цвете. Те поглъщали есенцията под формата на роса, заредена с енергия от слънцето – заедно с цветето.

Смята се, че за първи път цветните есенции са използвани през 12 век от немската игуменка Хилдегард фон Бинген. Хилдегард обединила природната медицина – есенции от цветя, билки, еликсири от скъпоценни камъни, лечебните вибрации на музиката и диета, с духовното познание. Сутрин рано, тя покривала цветя с тънък муселин и чрез падналата роса и слънчевите лъчи се случвала магията. После увивала телата на болните с него.

Друг известен и уважаван лечител и мистик Филип Ауреол Теофраст Бомбаст фон Хохенхайм, по-известен като Парацелз,  през 16 век, също използвал цветята като средство за лечение. Той събира цветна роса, за да лекува емоционалният дисбаланс на родителите си.  

Но пионерът в нашето съвремие на цветните есенции, който ги връща в употреба е д-р Едуард Бах, роден в Англия през 1886 г. и  известен като „бащата на модерните цветни есенции“. Стъпвайки върху хомеопатичните си познания и интуитивния ум, той е мечтаел за нещо по фино, нещо което да повлиява на нашите мисловни нагласи. Неговото разбиране за растенията и техните качества идва достатъчно дълго преди нашето време на повишено осъзнаване и позволява на хората да се запознаят с идеята за цветните есенции и специфичния им начин на действие. Днес лечебната му система се използва в цял свят.

През първите години след смъртта на д-р Бах почти не се е провеждала изследователска дейност върху цветните есенции. Тъй като Англия е страна на традициите, към цветята на Бах се подхождало с известно благоговение и се смятало, че са съвършени в тогавашния си вид. Но днес, шейсет години по-късно, се знае, че тези първи есенции не засягат някои сфери на живота като сексуалността, общуването, способността да учим, творчеството и духовността, които са важни за съвременното общество. Вибрационният ни модел днес е променен. Ние наслагваме много други, различни от времето на д-р Бах, енергийни полета, които трябва да бъдат чистени. За този период са настъпили многобройни промени в нашето осъзнаване за себе си и за света и есенциите са еволюирали като форма на лечение, за да ни помогнат да се движим в крак с тях. Заплахата от световно унищожение чрез ядрена война, екологичната криза, скоростта, с която получаваме информация и революцията в технологиите са наложили огромни промени в нашето съзнание.

И ето, че природата винаги има какво да предложи на хората в хода на развитието им. Нововъведения като Австралийските цветни есенции могат да ни помогнат да се справим с промените в съвременния свят. Те са вторите най-широкоразпространени есенции в света след Цветята на д-р Бах. Заслугата е на австралийският натуропат Иън Уайт, който използвайки учението на д-р Едуард Бах, създава Австралийските цветни есенции.

Иън Уайт  е пето поколение натуропат и хомеопат. Израства в австралийския буш. Като малко момче баба му, която използвала силата на австралийските лечебни растения, често го взимала със себе си на разходка из австралийския буш. Тя му разкрила тайните на много лечебни растения и цветя и му предала дълбокото си разбиране за същността им. По-късно Иън сам започва да изследва редките лечебни качества на местните австралийски растения. Завършва психология, изучава хомеопатия, запознава се с метода на д-р Бах и по време на медитативни занимания открива собствения си път на лечител. Така той разработва серия от 69 вида цветни есенции, приготвени от дивите цветя на Австралия.

Заради уникалната физическа природа на австралийския ландшафт, цветните есенции, направени от австралийската флора се характеризират с мощен, бързодействащ ефект,  силно влияние върху физическото тяло, емоциите и мисловните форми. Друг фактор за появата и силата на Австралийските цветни есенции е, че растенията, от които са извлечени, се радват на чиста околна среда. За разлика от останалите континенти, Австралия е относително незасегната от отровите на ядреното и химическо замърсяване.

Австралия е един от континентите с най-много слънчева светлина годишно (слънчевата светлина се пренася до флората като жизнена сила и се трансформира в цветята като изпълнен с вибрации цвят). Австралийските цветя са известни с техните наситени цветове. Австралийската флората е трябвало да еволюира, като развие силна и мощна жизнена сила и здрава физическа структура, за да издържи на суровите условия, преобладавали на австралийския континент: суша, следвана от наводнения, следвани от пожари в безкраен цикъл, природата е трябвало да се адаптира към екстремните климатични условия, за да оцелее. Освен това Австралия не е била сцена на войни и се смята, че там енергията е много чиста и вибрацията е по-различна. Много от цветята там са архетипни за човечеството, произлизат от времето, когато Австралия още е била част от Гондвана.

“Като утвърден лекар, имах рядката възможност да наблюдавам резултатите от прилагането на австралийските цветни есенции. Коментарите на пациентите ми и подобренията във физическото им състояние определено показваха, че есенциите са много по-силни и действат много по-бързо от всички други лекарства, които съм предписвал. Врезултат на това много лечители, включително такива, които работеха с цветни есенции и споделяха живия ми интерес към тах, също бяха впечатлени от резултатите и започнаха да предписват австралийските есенции.” Иън Уайт

За да се уверят в достоверността на получената от Иън информация, преди да публикуват каквото и да било за есенциите, той и другите лечители потвърдили разбирането му за тях с помощта на кинезиологията, Кирлиановата фотография и електронни медицински диагностични апарати като машините на Вега и Мори.

“Австралийските есенции имат необикновена лечителна сила и ще изиграят изключително важна роля, лекувайки планетата и повишавайки нивото на осъзнатост на хората, живеещи на нея.” Иън Уайт

“Есенциите помагат на хората да се доближат до ангелите.” Анна Флора

Share
error: Content is protected !!