Що е то заболяване? Теорията за шестте фази на интоксикация на организма по Ханс-Хайнрих Рекевек

Като продължение на темата за детоксикацията е Теорията за шестте фази на интоксикация на организма по Ханс-Хайнрих Рекевек и като един вид потвърждение, защо е добре да помислим да ли помагаме на тялото да се детоксикира или му пречим, какво можем да променим в начина си на живот…?

Ханс-Хайнрих Рекевег (1905 – 1985 г.) е немски лекар и учен основоположник на течението и методите на хомотоксикологията, на която може да се даде определение като наука за изучаване влиянието на токсичните вещества върху човека.  Думата хомотоксикология идва от “хомо”-човек, “токсико”-токсини или отрова и “логос”-наука.

Хомотоксикологията изучава по какъв начин наличието на хомотоксини влияе върху функциите на клетката и като следствие върху функциите на целия човешкия организъм. Според Рекевег заболяването е реакцията на организма на токсините. То е проява на активизацията на целия комплекс от защитни механизми в организма.

Т.е. организмът на човека е отворена и стремяща се към равновесие биологична система, на която равновесието може да бъде нарушено от различни по произход, химични вещества, постъпили в организма отвън или получени в хода на обмяната на веществата, предизвикващи съответни защитни реакции на биологичната система, което се проявява, според Рекевег под формата на симптоми на заболяване.

От това доколко дълго и силно хомотоксините са блокирали функциите на тялото и доколко е силна имунната система, за да се освободи от тях, се определя тежестта на дадено заболяване .

Според теория на д-р Рекевег, всички заболявания могат да се поставят в така наречената шестфазна таблица, шест фази на интоксикация на организма. Тези фази показват как във времето се развива и задълбочава болестта в тялото под въздействието на токсините.

Фаза на отделяне

В тази фаза защитната система на тялото е непокътната и може да изхвърля хомотоксини по различни начини, напр. чрез разстройство или хрема.

Фаза на възпаление

Ако изхвърлянето не е достатъчно, в тялото започват възпалителни процеси (като напр. температура), които се опитват да неутрализират токсините.

Фаза на натрупване

Ако не са изхвърлени достатъчно хомотоксини и те остават в тялото, токсичните продукти се складират в извънклетъчното пространство. Тази фаза обикновено започва без симптоми.

Фаза на импрегниране

Щом веднъж токсините превземат клетката, те стават част от съединителната тъкан и матрикс. Появата на все повече тежки симптоми, типични за този стадий, свидетелстват за увреждане на клетките на органите.

Дегенериране

Изобилието от токсини в клетките унищожава големи клетъчни групи в засегнатия орган, което води до дегенерацията му.

Разграничаване

Заболяванията в тази фаза се характеризират със създаване на  недиференцирани и неспецифични клетъчни форми. В края на тази фаза са злокачествените заболявания.

Ако статията ви е харесала, споделете я с приятели или like👍-нете страницата ми

Благодаря! Бъдете здрави!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!