Тайната сила на Утвържденията или как те се допълват с Австралийските цветни есенции

Днес, може би, за никого вече не е тайна, че животът ни зависи от преобладаващите ни мисли. Всеки ден през главата на човек минават хиляди мисли. Повечето от тези мисли са неосъзнати и нямат никакво влияние върху живота ни. Но един малък процент от тях се повтарят и са преобладаващи. Когато постоянно се повтаря мисълта – тя става убеждение и влияе върху процеса на вземане на решения. Често тези убеждения биват ограничаващи.

Тук на помощ идват позитивните утвърждения, или т.нар. афирмации, които са много мощно и ефективно средство за подмяна на негативното възприемане на живота с позитивно. Тези осъзнати мисли човек използва преднамерено, за да замени вече формираните убеждения.

Ние сами градим мисъл по мисъл, своя живот!

Отрицателните мисли привличат негативни събития в живота ни, а страховете ни обезателно ще се въплътят, тъй като ние сами сме ги проектирали. Положителните мисли и емоции на любовта, щастието и удоволствието, ще привлекат в живота ни щастливи събития и хора, които са ни нужни…

Утвържденията могат да бъдат много полезни за засилване на действието на цветните есенции. Утвържденията могат да се пишат, казват, пеят или слушат. Те са положителни твърдения, които ни помагат да програмираме подсъзнанието си за постигане на определени цели или напредване в определена посока и се използват много лесно.


Според Иън Уайт, основател на системата за лечение с Австралийски цветни есенции, изписването им е най-ефективно, защото тогава могат да се пишат и казват едновременно. Ето какво казва той:

 Можете да използвате утвърждения навсякъде и по всяко време, макар че е необходимо наистина да се фокусирате върху тях. Те действат особено добре, ако се използват едновременно с приемането на съответната цветна есенция –при лягане вечер или ставане сутрин, тоест два пъти на ден – преди и след сън. Изписването на утвърждението по веднъж на ден в продължение на седмица обикновено е достатъчно, за да подейства.

Можете да създадете свои собствени утвърждения или да приспособите някое от дадените от терапевта ви към предписаната есенция. Можете да ги формулирате или в сегашно време (“Сега аз съм…“) или да внесете усещане за положителна промяна („Сега аз ставам…“). Например, ако просто напишете „Аз съм любящ човек“, това най-вероятно ще породи огромно съпротивление в подсъзнанието и лесно ще бъде отхвърлено. Но утвърждението „Аз се превръщам в любящ човек“ ще се приеме по-лесно от психиката и ще има много по-силно действие.

Силно се препоръчва техниката да говорите за себе си в първо, второ и трето лице. „Сега аз, Иън, започвам да обичам и приемам себе си“ е пример за утвърждение, формулирано в първо лице. Можете да го напишете м/у 10 и 20 пъти, като всеки път добавяте и реакцията си. Например, „Ако никой друг не ме обича, защо аз да го правя?“. Тази реакция показва отрицателен модел на убеждения, които съществуват в подсъзнанието. Когато използвате утвърждения, много стари задръствания от подсъзнанието излизат на бял свят и като ги изписвате, помагате на психиката си да се освободи от тях.

След като приключите с писането в първо лице, преформулирате утвърждението във второ лице: „Сега ти, Иън, започваш да обичаш и приемаш себе си.“ По този начин ще започнете да изчиствате отрицателни убеждения, породени от неща, които са ви били казани директно – например „Никой не те обича“. Това създава убеждението „Аз не заслужавам да бъда обичан“. След като напишете това утвърждение и си отговорите десет-двадесет пъти, преминете към трето лице: „Сега, той, Иън, започва ….“. Така ще се справите с убежденията, породени от дочути изказвания по ваш адрес.

Вашите реакции на утвържденията ще ви дадат ценна информация за някои от подсъзнателните ви убеждения. Често ще откривате, че негативността им намалява с изписването на всяко следващо твърдение и отговор. Възможно е дори да стигнете до момент, в който няма никакъв отговор. Но помнете: концентрирайте се върху утвържденията си, когато ги изписвате.

Има много други начини за използване на утвърждения. Можете да ги слушате на запис, да ги повтаряте пред огледалото или да ги четете на глас от вратата на хладилника или на тоалетната 🙂.


Важно!!!

  • Утвърждението трябва да е в сегашно време, по този начин подсъзнанието ни го възприема за вече съществуващ факт, а оттам и за реалност.
  • Утвърждението трябва да е кратко и конкретно формулирано.
  • Утвърждението трябва да е положително и да не съдържа частицата „не“. Например, ако искате да сте здрави – не е правилно да се казва „Аз не съм болен“, а – „Аз съм здрав“, или пък „Аз не съм нещастен“, а правилното е „Аз съм щастлив“.
  • Утвържденията не притежават силата да въздействат върху други хора. Чрез него вие въздействате върху подсъзнанието си, но не можете да окажете влияние върху подсъзнанието на някой друг.

Утвържденията не представляват отричане на действителността. Дори напротив, за да стане реалност, се изисква от нас да приемем ситуацията, такава, каквато е – дали това е липсата на пари, или пък положението ни не е добро, или пък не се чувстваме добре и уверени. Без значение каква е ситуацията – изживейте чувствата си, излейте ги, освободете ги, признайте ги. След като сме направили всичко необходимо – приели сме и сме изживели цялата ситуация, вече можем да пристъпим към творене на новата реалност.

Трябва да се отбележи обаче, че повтаряйки си сутрин и/или вечер дадено положително утвърждение, то няма да има ефект, ако не повярваме и не приемем идеята. За да се случи това е редно да се опитаме да мислим позитивно. Тъй като имаме власт над мислите си ето една техника за справяне с това: всеки път, когато открием, че сме обсебени от някакъв страх си представяме как мислите ни се зачеркват с голям черен кръст, след което визуализираме едно по-позитивно стечение на обстоятелствата. Също и когато се хванем, че мислим или говорим нещо негативно, да спрем и да помислим, за да заменим тези мисли с положителни. Така показваме на ума си какво не искаме и го заменяме с това, което искаме.

И помнете всичките ви намерения трябва да бъдат насочени само за добро!

Бъдете здрави!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!