Стресът преди първия звънец и ползата от Австралийските цветните есенции

Първи звънец, първи учебен ден, дистанционно обучение или не, 15-ти септември крие много емоции и за учениците и за майките, независимо дали първолачета или гимназисти, дори детската градина. Нова среда, нови учители, ново училище, изисквания… новостите обикновено ни плашат, създават ни тревога, съмнения, несигурност, хиляди въпроси. Трепета в сърцето, свития стомах…

За щастие, на помощ могат да се притекат и да ни бъдат от полза Австралийските цветни есенции.

За тези, които не са запознати с тях ето тук съм писала по-подробно за метода на лечение с тях

Накратко казано цветните есенции, т.нар. цветотерапия  или също известна като Бахова терапия, са природен метод на лечение, част от вибрационната медицина, както хомеопатията и кристалолечението например.

Хубавото при есенциите е, че всеки може да ги използва (бременни, кърмачки и малки деца, дори животни), тъй като са напълно безопасни и нямат странични ефекти. Те могат да се използват като основно лечение или да бъдат комбинирани с всички други лечебни методи, било то хомеопатия, от алопатичната медицина, хиропрактиката или други. Подпомагат функциите на жлезите с вътрешна секреция, балансират и хармонизират.

Обяснението за лечебното им действие се основава на вечната мъдрост, че когато емоционалният баланс се възстанови, настъпва истинско излекуване. Повечето физически заболявания са резултат от емоционален дисбаланс.

Холистичното разбиране за болестта, е, че зад всеки орган и функция – стои определена емоция, определена ментална нагласа и определен духовен стремеж. Или в крайна сметка – всяка болест има енергийни корени- някакво неразположение, което може да доведе до здравословни проблеми.

Австралийските цветни есенции действат на емоционално ниво и ни помагат да се освободим от отрицателните чувства и мисловни ни нагласи, складирани в подсъзнанието, отблокират дълбоко заседнали в нас емоционални травми .

Интересното при Австралийските цветни есенции е, че третират сфери, които не са засегнати от английските цветя, използвани от д-р Бах. Цветните есенции могат да излекуват дадена емоция или да подсилят в нас желани качества и нагласи. Действат като се напасват към самия човек, който ги приема. Достигат до дълбочината, за която той е готов и поднасят уроците, които можем да приемем. Ако дадена есенция не е за нас или за сегашния ни момент, просто няма да усетим нищо. Въздействията на есенциите са само до степента, в която ние позволим и сме готови за разгръщането.

Нека да се върнем към темата за първия учебен ден и да погледнем някои конкретни насоки, които биха се повлияли от Австралийските цветни есенции:

 • Страх, тревога, притеснение и дори ужас от непознатото (и за децата, и за родителите);
 • Ново училище – когато се местят децата, там вече има сформирани групи, чувство за изолираност и неспособност да се приобщиш към групата, да не се чувстват отхвърлени;
 • При раздяла с приятелите им, когато ги отделяме от групата;
 • Ниско самочувствие и неспособност за създаване на контакти и приятелства;
 • При проблеми с ученето и неспособност за концентриране и усвояване на материала;
 • Въздействие при деца с хиперактивност, аутизъм, детски поведенчески проблеми;
 • Плашливи и срамежливи деца;
 • Деца трудно виреещи в група;
 • Деца, които не си дават играчките (когато им е патология);
 • Деца, които не искат да полагат усилия, липсва им желание за четене и учене;
 • Незачитане на авторитети и бунтарство;
 • При по-големите ученици може да се въздейства и върху аспектите, свързани със сексуалността и опознаването и приемането на тялото.

Също ми се иска да спомена и за въздействието на цветните есенции към настоящия момент – с дистанционното обучение и големият престой на децата ни, и по принцип, пред компютрите и електронните устройства, подложени по този начин на непрекъснато електромагнитно влияние, както и емоционалните ефекти от градския стрес. Децата, които са фокусирани върху компютъра и PlayStation-а и предпочитат да си стоят в къщи, вместо да излязат да играят на вън. Тук есенциите отново могат да ни бъдат от полза.

Това са само част от сферите на действие на есенциите. Като за всеки конкретен случай е добре да се направи задълбочен разговор със сертифициран терапевт заедно с децата и родителите, за да се състави индивидуална комбинация от цветни есенции, и така да може започването на училище да премине плавно и радостно за всички.

Ако статията ви е харесала, ударете един лайк, споделете я с приятели, за да сме полезни на още хора или like👍-нете страницата ми

Благодаря! Бъдете здрави и усмихнати!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!