Път на токсините – как се детоксикира тялото…

Тялото има установен процес на детоксикация и всички етапи на този процес трябва да функционират добре, за да се възстанови и поддържа здравето.

Процесът се свежда до превръщането на мастно-разтворими токсини, които постъпват в черния дроб, във водно-разтворими отпадни продукти, които се елиминират чрез урината, потта, изпражненията, дишането.

В здравото тяло токсините се освобождават по следният път:

  • Токсичността се освобождава на клетъчно ниво в лимфната система (някои токсини напускат лимфата и излизат от тялото през кожата и белите дробове).
  • След това токсичната лимфа се просмуква в кръвта (някои от токсините напускат кръвта и излизат от тялото през кожата и белите дробове).
  • Кръвта преминава през черния дроб и той филтрира токсините, като прикачва към тях различни частици и ги превръща във водно-разтворими отпадни материи, образува се жлъчката.
  • Черният дроб екскретира токсичната жлъчка в червата.
  • От червата токсините се изхвърлят от тялото.

Ето защо, една от важните задачи на профилактиката ни, трябва да е засилване на нашето храносмилане. Ако черният дроб се претовари с токсини, те ще се върнат в кръвта, а ако червата са лениви, цялата „пречиствателна система“ спира. За да успее черният дроб да освободи токсичната жлъчка в червата, те трябва да работят ефективно. (Древната лечителска система Аюрведа, много логично и последователно дава ясно обяснение, на начина, по който се случва натрупването на токсини в организма и също ни учи на това, че поддържането на добро храносмилане е ключов момент за здравето – очаквайте).

Ако детоксикацията е нарушена и възпрепятствана, токсичността може да бъде блокирана на някои от етапите. Например, токсините, които са освободени от клетките, могат да останат за по-дълго време в лимфата и така тялото ще прояви сигнали на болест, като възпалено гърло или подути лимфни възли. За да разреди лимфата и да я раздвижи тялото може и да повиши температурата си. Тук, от голяма полза, може да ни е една техника, с която се стимулира лимфната система и се засилва кръвообръщението – сухият четков масаж – очаквайте.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!