Йога в близост до морето

Продължаваме с практиките от ритрийта

~ Защо йога? ~

„Още от древността йога принадлежи на човечеството. Това е най-ценното съкровище, притежавано от хората. Човешкото същество е съставено от тяло, ум и душа. Да владеем тялото си, да ръководим ума си, да открием великите загадки на душата и да достигнем до равновесие между тези три състояния на съществуването – физическо, умствено и духовно, това е йога.

Йога е като огромен океан, криещ на дъното си цял един свят. Тя има много различни аспекти, които помагат според нуждите и целите на този, който я практикува. Буквално думата “йога” означава “съединение” – съединението на чистото съзнание и на индивидуалното съзнание в човека. Но за да достигне до това висше състояние на съществуване, човек трябва да започне от първото стъпало на стълбата.“ – Парамахамса Сатянанда

~ Защо йога в близост до морето? ~

Редица проучвания доказват, че времето, прекарано около морето, има много ползи за човека – то успокоява, намалява стреса, отпуска съзнанието и ни прави по-креативни, подобрява дишането, освежава кожата и ред други. Всичко това може да бъде подсилено и от практикуването на йога, чийто ефект върху организма, а и душата, се увеличава значително, когато се изпълнява в близост до морските вълни.

Наред с това директната слънчева светлина стимулира синтеза на витамин D, чиито ползи за здравето са всеизвестни, а соленият чист морски въздух прочиства белите дробове, успокоява нервите и действа като естествен овлажнител за кожата.

Подобрява се настроението – полезните за организма отрицателни йони, с които е наситен морският въздух, са кислородни атоми с отрицателно заредени електрони. Те помагат на тялото да абсорбира кислорода по-лесно, стимулират и подобряват метаболизма и се смята, че повишават нивата на серотонин – хормона, отговорен за чувството на щастие. Заедно с това дълбокото вдишване на свеж морски въздух по време на йога почиства белите дробове и повишава енергията.

Сутрин морският въздух е с по-голяма наситеност на натриев хлорид, йод, фосфор и магнезий. Тези минерали имат активно участие в обновяването на клетките и възстановяването на организма.

Наред с това, според различни проучвания звукът на вълните има способността да променя вълновите модели в мозъка, което всъщност е и причината да се чувстваме по-спокойни. А сутрешната тишина и спокойствие, които допринасят за това, са непостижими през която и да е друга част от деня.

Сред останалите предимства на сутрешната йога са, че самите пози помагат за отваряне на всички чакри в човешкото тяло и събуждане на сетивата.

~ Какво по-точно? ~

Повечето хора гледат на йога като тренировка за тялото, но истината е, че тя осигурява дълбоко възстановяване на тялото и ума.

За това ще правим цялостна програма – асани, пранаяма, и за да е по- ефективна практиката, разбира се с чудесен завършек към нея е йога нидра. Тя помага да си запазим енергията от „активните” практики с асани. Йога нидра отпуска цялата система и я подготвя за пранаяма и медитация.

~ Какви са ползите от йога нидра? ~

  • Успокоява тялото след йога асани, възстановява нормалната му температура
  • Активира нервната система да усвои ефектите от йога позициите
  • Освобождава тялото ни от токсини и натрупания стрес

~ Защо Сурия Намаскар? ~

Ако групата е от по-напреднали ще практикуваме и Поздрава към слънцето(известен също като Сурия Намаскар)

Вярно е, че Поздрав към слънцето, ако се прави с бързи темпове, може да бъде добър начин да отслабнеш и е отлична сърдечна тренировка, както за разтягане и тонизиране на мускулите в цялото тяло. Но това не е всичко. Поздрав към слънцето не е само физическо упражнение за отслабване? Този красив комплект от йога пози работи не само за тялото, но и за ума и на духовно ниво. Набор от 12 йога пози, които спомагат за подобряване на цялостното здраве и благосъстояние. Поздрав към слънцето влияе на всеки орган на тялото.

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!