Детоксикацията и защо тя е нужна на нашето тяло

Радваме се на прекрасна и топла есен. С този сезон природата ни подсеща, показва, подготвя и ни дарява с един преход от топлото лято към студената зима. Това е преход не само в природата, но и в нашето тяло. И, за да може то да се справи адекватно с тези промени, ние сме тези, които трябва да му предоставим тази възможност. Но как? Като му доставим подходяща храна и грижа.

Една от тези грижи е прочистването на организма, т.нар. детоксикация. И именно есента е единият от сезоните, благоприятен за това (в периода 20 октомври – 20 ноември), другият е пролетта (21 март – 21 април).

Древната лечителска система Аюрведа разглежда детоксикацията, като най-съществената част от превантивните мерки за поддържане на здравето ни в равновесие (в следващи публикации ще прочетете за детоксикацията от гледна точка на тази холистична наука).

Заболяването е един вид реакцията на организма към токсините, така го описва Ханс-Хайнрих Рекевек (основоположник на Хомотоксикологията). То е проява на активизацията на целия комплекс от защитни механизми в организма. В средата на 20 век той създава теория за шестте фази на интоксикация на организма (тук).

Но какво всъщност са токсините, от къде идват и какви видове са?

  • Токсинът е токсичен агент, проникнал от външната среда или образуван в организма.
  • Токсините влизат в тялото по различни пътища (през кожата, носа и устата). Посредством храните и напитките влизат най-много от токсините.
  • Токсините са екзогенни (идващи от вън) и ендогенни (произхождащи от вътре).

Екзогенните идват от храната (оцветители, консерванти, емулгатори, овкусители и т.н.), постъпват от околната среда, постъпват посредством начина на живот (цигари, лекарства, стрес, домакински почистващи препарати, козметика, боя за коса и т.н.).

Ендогенните са продукт на обмяната на веществата на тялото или представляват продукти на различни микроорганизми и по-големи паразити.


Във връзка с казаното до тук, много ми се иска да спомена, че в повечето случаи, когато се говори за замърсители на нашето тяло, асоциациите, които се правят, са за това какво ядем и пием. Не се замисляме, за това какво влиза през кожата ни (най-големият орган на човешкото тяло), не се замисляме за това, че токсини се трупат и поради психологически причини – злоба, яд, завист, гняв и т.н. 

Натрупването на токсини в тялото се свързва с проблеми като депресия, постоянна умора, главоболие, алергии и астма, хронични заболявания.

Лоши навици, които ни водят до натрупване на токсини:

 Преяждане;
 Преобладаване в диетата на полуфабрикати,  както и на стара храна;
 Прием на храна преди да сте преработили предишната;
 Неправилно съчетание на продуктите;
 Употреба на тежка, мазна храна;
 Излишна употреба на хладни и сурови продукти;
 Ако преобладават сладкият, соленият и киселият вкус в диетата;
 Нарушение на съня (излишен или прекален сън, недоспиване);
 Недостатъчна физическа активност;
 Стрес;
 Свръхемоционалност.


Ние също така много често заблуждаваме нашето тяло, подавайки му лъжливи сигнали. Например, ако ядем снакс с вкус на пиле, към тялото ни е подаден сигнал, че трябва да се отделят протеолитични езими, които да смелят “пилето”,  всъщност това са въглехидрати, а тялото ни е отделило ензими за преработка на белтък и по този начин объркваме системата в нашето тяло и страда храносмилането.

Когато организмът усети натрупването на токсини, той се мъчи да се избави от тях – вдигаме температура, гади ни се или имаме разстройство, имаме хрема или кашляме. В тези случаи се счита, че болестотворните микроорганизми изгарят токсини и организмът ги изхвърля навън.


И тук стигаме до детоксикацията – защо тя е нужна на тялото и какво представлява?…. Тя е процес, при който тялото се освобождава от нежеланите токсични агенти (екзогенни и ендогенни), способни да му навредят. Това е един естествен физиологичен процес, зависим от различни системи и органи (клетки, черва, черен дроб, бъбреци, кожа, бели дробове, кръв и лимфа, матка). Детоксикацията се извършва ежедневно в нашето тяло. Природата ни е дарила с много умни системи за неутрализиране и извеждане на токсините (можете да прочетете тук)

За съжаление обаче, токсините всекидневно атакуват организма ни. Както по-горе споменахме посредством храните и напитките, със замърсеният въздух, чрез козметиката, препаратите за бита, лекарствата и неправилния начин на живот…и така въпреки тази уникалност на нашите тела да неутрализират и извеждат токсините, ако отпадните продукти и външните токсини не успеят да се изхвърлят навреме от организма, се натрупват и обмяната на клетъчно ниво се затормозява.

Ето защо още в древни времена хората са говорили за това и са разработили множество техники, подпомагащи процесите на детоксикация в организма.

По принцип се говори, че прочиствания трябва да се правят два пъти годишно, но в днешно време, когато живеем в толкова токсична среда, добиваме все повече вредни навици и сме се отдалечили от съществените природни закони, трябва да положим повече грижа за здравето ни и освен тези две прочиствания (есен и пролет) да се опитаме да включим повече способи и методи за детоксикация в начина ни на живот, като например краткосрочни програми и процедури за детоксикация, някои, от които зная и съм пробвала върху себе си ще споделям тук с Вас.

Когато извършваме прочистване на организма, то не е само физическо, а е метод и за духовно прочистване, оказва влияние върху емоционалното и ментално ниво. Тук много добре, по време на детоксикационните програми, се вписват Австралийските цветни есенции, които ни помагат да детоксикираме емоциите и ума.

Накрая, като обобщение:

Има нещо много важно в детоксикацията – необходимо е да сме достатъчно информирани, мотивирани и искащи наистина да направим детоксикацията. Ако това не е така, по-добре ще бъде да не я започваме. Нашето тяло е достатъчно интелигентно, за да си струпа токсините, там където най-малко му вредят. Защото, когато правим детоксикация,  ние раздвижваме токсините и е много важно да ги изведем от тялото. Ако раздвижим токсините и не довършим детоксикацията или не спазваме нещо от детокс програмата, напр. решим “Сега защо ми е тоя чай, не ми харесва вкуса, днес ще го пропусна, …довечера ще го направя или утре”, “Тази подправка/добавка не ми е ок, ще я пропусна ” – ние не можем да изведем токсините от тялото и могат да настъпят различни усложнения. Във всяка една различна детоксикационна програма, всяка една подправка, билка, добавка, допълнителни методи и процедури имат своето ясно значение и място за извършване на детоксикацията и за нейното подпомагане.

За това, когато става въпрос за дълготрайни дълбоко прочистващи програми е добре да се направи консултация с лекар или терапевт, който според индивидуалното състояние, сезона и конституцията, ще изготви най-подходящият и щадящ организма детокс подход.

Тук, в следващите публикации, само ще споменем какви са видовете прочиствания, общи препоръки по време на и след детокса (кои храни се препоръчват, кои се изключват). И отделно ще разгледаме, както по-горе обещах, краткосрочните програми за детоксикация, които съм пробвала и могат да се правят в домашни условия.

Тази статия е изготвена на база получени познания от Основен курс по натурални терапии – “Ключово познание и вещина в използването на лечебното изкуство” с водещ  д-р Ирена Маждракова. Консултативен център за хармонично здраве „Хела“.

Ако статията ви е харесала, ударете един лайк, споделете я с приятели, за да сме полезни на още хора или like👍-нете страницата ми

Благодаря! Бъдете здрави и усмихнати!

Публикуване на коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Share
error: Content is protected !!